Ψηφιακή φήμη

Ψηφιακή φήμη

20 Μαΐου, 2022 0 Από admin

Εισαγωγή

Ψηφιακή φήμη είναι η γνώμη που σχηματίζουν άλλοι άνθρωποι για σένα μέσω των αναρτήσεων που κάνεις στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτή η  φήμη μπορεί να είναι αρνητική ή θετική. Ψηφιακό αποτύπωμα είναι π.χ. η ανάρτηση ή αποστολή κάποιου περιεχομένου μέσω του διαδικτύου. Βάση αυτών βγαίνει και επηρεάζεται η ψηφιακή φήμη.

Ψηφιακό αποτύπωμα

Ψηφιακό αποτύπωμα αφήνεις κάθε φορά που μπαίνεις στο διαδίκτυο ή σε άλλες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό, ανάλογα με το αν θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά  τον κόσμο που θα τα δει αποκτάς την ανάλογη ψηφιακή φήμη του παρόντος ή του μέλλοντος. 

Συμβουλές για προστασία της διαδικτυακής φήμης

  • Πριν κοινοποιήσετε οποιοδήποτε περιεχόμενο σκεφτείτε με ποιον το μοιράζεστε και πως διαμορφώνει τη ψηφιακή σας εικόνα. Γνωρίζεις τι υπάρχει στο διαδίκτυο για σένα; Βάλε το όνομά σου σε μια μηχανή αναζήτησης και δες τι υπάρχει στον ιστό για σένα. Αν ανακαλύψεις κάτι για το οποίο δεν είσαι περήφανος κάνε τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαγραφεί το συγκεκριμένο περιεχόμενο.
  • Ενημερώστε τους φίλους σας για το τι επιτρέπεται να δημοσιεύουν για εσάς και τι όχι. Σιγουρέψου ότι γνωρίζεις με ποιους μοιράζεσαι το περιεχόμενο που δημοσιοποιείς. Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα διαθέτουν ρυθμίσεις ιδιωτικού απορρήτου μέσω των οποίων μπορείς να ορίσεις ποιος θα έχει πρόσβαση στο προφίλ σου. Να έχεις υπόψη σου ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου των φίλων σου αλλά και το δικό τους περιεχόμενο μπορεί να επηρεάσει το ψηφιακό σου αποτύπωμα.
  • Προσέξτε τον τρόπο που εκφράζεστε διαδικτυακά. Όταν σχολιάζετε στα κοινωνικά δίκτυα σκεφτείτε πώς οι άλλοι μπορούν να ερμηνεύσουν τα λόγια σας. Επίσης προσπαθήστε να μην δημοσιεύετε περιεχόμενο (σχόλια κ.α.) ενώ είστε θυμωμένοι. Πριν γράψεις ένα αστείο σχόλιο ή δημοσιοποιήσεις μια όχι και τόσο κολακευτική φωτογραφία για το φίλο σου σκέψου αν θέλεις όλοι να το δουν: φίλοι, οικογένεια, οι γνωστοί σου, ο αυριανός σου εργοδότης… Θα ήσουν σύμφωνος κάποιος άλλος να κοινοποιούσε ένα ανάλογο περιεχόμενο που να σε αφορά; Πρέπει να θυμάσαι πάντα πως ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα.
  • Προστατέψτε την ιδιωτικότητά σας. Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου για τα κοινωνικά δίκτυα και ορίστε σε ποιους θα είναι ορατό το περιεχόμενο που δημοσιεύετε.
  • Προστατέψτε τους κωδικούς σας. Μην τους αποκαλύπτετε σε κανέναν και όσο πιο ισχυρούς τους καταστήσετε, τόσο το καλύτερο. Όταν σταματήσεις να χρησιμοποιείς ένα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης είναι μια καλή ιδέα να απενεργοποιήσεις ή να διαγράψεις τον λογαριασμό σου. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείς τον κίνδυνο κάποιος να «χακάρει» το λογαριασμό σου και εσύ να μην το καταλάβεις.

Πότε ξεκινάει το ψηφιακό σου αποτύπωµα

73% των παιδιών κάτω των δύο ετών έχουν κάποιο είδος ψηφιακού αποτυπώµατος

37% των νεογέννητων έχουν διαδικτυακή ζωή από την ηµέρα που γεννιούνται

7% κάτω των δύο ετών έχουν email και 5% έχουν προφίλ στα  μέσα κοινωνικής ενημέρωσης

70% των µαµάδων είπαν ότι η ικανότητα του να µοιράζονται φωτό µε την οικογένεια και φίλους ήταν το αρχικό τους κίνητρο 

Πώς µετατρέπουµε µία αρνητική εικόνα σε θετική

Αναρτώντας ανάλογο περιεχόµενο και αναδεικνύοντας τα θετικά στοιχεία

Χρησιµοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης µε σύνεση και συνεργατική διάθεση

Πρόσεχε τι δηµοσιεύεις: Φωτογραφίες και σχόλια µπορούν να παραµείνουν στο Διαδίκτυο επ’ αόριστον και βρίσκονται σε δηµόσια θέα.

Κατάλληλες/σωστές συμπεριφορές:

Η χρήση cartoon εικόνας και όχι φωτογραφίας (η οποία είναι προσωπικό δεδομένο) σαν εικόνα του προφίλ της. 

Η εικόνα του προφίλ ενός χρήστη είναι συνήθως δημόσια και μπορεί να τη δει ο οποιοσδήποτε, χωρίς να επιτρέπεται αλλαγή στις ρυθμίσεις ασφαλείας που μπορεί να ορίσει ο χρήστης.

Δεν δίνει ακριβείς πληροφορίες για την ηλικία της. Λέει ημέρα και μήνα αλλά όχι χρονιά.

Δεν αναφέρει τη διεύθυνση κατοικίας της παρά μόνο την επαρχία στην οποία μένει.

Από τα σχόλια μιας φίλης της, φαίνεται να την έχει βοηθήσει να αναφέρει ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα.

Μάλλον έχει χρησιμοποιήσει το πραγματικό της όνομα και επίθετο. Αυτό είναι κατάλληλη συμπεριφορά γιατί δηλώνει υπευθυνότητα καθώς τα σχόλια που γράφει το παιδί είναι επώνυμα.

Ακατάλληλες/επικίνδυνες συμπεριφορές:

Ο αριθμός των διαδικτυακών της φίλων είναι πολύ μεγάλος, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς της είναι άγνωστα πρόσωπα.

Προφανώς δεν ξέρει όλα τα άτομα, όπως φαίνεται από την ανάρτηση του παιδιού που της ζητάει να ανοίξει την κάμερά της για να μιλήσουν.

Ο μεγάλος αριθμός φωτογραφιών που κοινοποιεί υποδηλώνει ότι εκθέτει πλήθος προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων.

Η Δανάη μιλάει για το σχολείο της και τη δασκάλα της με άσχημους χαρακτηρισμούς.

Η Δανάη έχει δώσει την ακριβή τοποθεσία πού θα βρίσκεται για καφέ.

Δίνει επίσης την τοποθεσία που μένει και ενημερώνει όλους ότι θα απουσιάζει για ταξίδι με την οικογένειά της.

Συντάκτες: Ειρήνη Κόμπλα και Σοφία Κλουκίνα